Sint Catharinagilde maakt zich op voor nieuwe jeugdleden

3_18gex01_18gex01a3f_fSON EN BREUGEL – Ze zijn trots op hun lidmaatschap van het eeuwenoude Sint Catharinagilde uit Son en Breugel. Stefan Verhagen (19), Harm Kuijpers (25) en Robin Jansen (29) staan op 12 mei klaar om de jeugd te informeren.

(V.l.n.r.) Vendelier Robin Jansen, Stefan Verhagen met tamboer en bazuinblazer Harm Kuijpers. “Een gemoedelijke en gezellige vereniging, een club met uitstraling.” Zo kun je het Sonse Catharinagilde volgens het drietal het beste omschrijven.
“Een club waarbij het leeftijdsverschil niet uitmaakt. Vrienden in de leeftijd van 18 tot 80 jaar.”
Voor Stefan is de stap naar de oudste vereniging van Son en Breugel een gemakkelijke geweest. Met en door zijn vader Eric Verhagen zet hij met zijn broer Ronnie de traditie voort.
“Ik weet niet anders dan dat ik een pak aan had om mee te gaan naar allerlei gildenactiviteiten.”
Toen hij 17 jaar was, groeide hij uit zijn pak. Voordat hij lid kon worden moest hij eerst nog een jaartje overbruggen. Hij ging tamboer spelen bij de vereniging. Zijn eerste gildenpak op maat werd gemaakt.
Ook Harm en Robin gingen al snel een kijkje nemen. “Wij probeerden alles uit”, zegt Robin. “Van één ding was ik absoluut zeker. Mijn vader was muzikant. Hij wilde dat ik een instrument ging spelen. Dat ging natuurlijk niet door. Vendelier worden: dat was mijn ding.”
Bij een goede vendelier in Mierlo ging hij in de leer.
“Een jaar lang volgde ik op zondagochtend de cursus. Een opgave als je 18 jaar bent maar ik was er zeker van. Vendelzwaaien verleer je nooit. Dat leer je voor het leven.”
Op instrumentaal vlak is bij het gilde het bazuinblazen de grootste uitdaging.
“Het is een instrument dat je altijd moet blijven beoefenen om de lipspanning op peil te houden”, legt bazuinblazer Harm uit.
Gildenbroeders zetten een oude traditie voort.
“Je bent het voor het leven. Het gebeurt eigenlijk nooit dat er iemand ruit gaat. Het Catharinagilde kent alleen maar fanatiekelingen.”
De meeste activiteiten vinden plaats op zondag. De binding met het dorp is groot.
“Je leert veel mensen kennen en gaat regelmatig op stap. Al wordt iedereen ouder, de oudere leden zijn nog net zo ‘gek’ als vroeger. Je hebt er de leukste dagen mee. Voorwaarde is wel dat je een beetje Bourgondisch ingesteld moet zijn. Gildenbroeders zijn levensgenieters.” De vereniging heeft 35 leden.
“Met veel plezier maken wij binnen de regio gebruik van eigen vervoer: een huifkar met tractor en muzikale begeleiding.”

(Bron: deweekkrant)

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie